Sejarah Penubuhan

Kolej Komuniti Temerloh yang dahulunya dikenali sebagai Kolej Komuniti Mentakab telah bertukar nama pada akhir tahun 2008. Nama baru ini telah diumumkan oleh YB Menteri Pengajian Tinggi pada Majlis Penyampaian Watikah Jawatankuasa Penasihat Kolej Komuniti Temerloh. Kolej Komuniti Temerloh merupakan institusi pendidikan yang bernaung di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)

Mula beroperasi di premis sementara di SM Teknik Simpang Sanggang, Temerloh, Pahang pada 1 Mac 2003. Pada peringkat awal pengoperasiannya, hanya terdapat 3 orang kakitangan akademik termasuk Pengarah kolej. Seramai 30 orang pelajar merupakan perintis bagi Program Sijil Teknologi Maklumat yang telah berdaftar untuk sesi pengajian 1/2003 (Jun 2003).

Pada awal tahun 2006, Kolej Komuniti Temerloh telah mempunyai premisnya sendiri di Bypass Batu 2 Jalan Temerloh, Kg Chatin Ulu, Mentakab , Pahang. Kedudukan kampus tetap ini terletak 2 kilometer dari bandar Mentakab dan 12 kilometer dari bandar Temerloh. Kampus ini berhampiran dengan Taman Rekreasi Tasik Chatin Mentakab dan Kawasan Perindustrian Mentakab.

Kini, setelah 13 tahun beroperasi (2016), Kolej Komuniti Temerloh telah diberi nafas baru untuk pelbagai kursus pendek dan modular disamping peningkatan infrastruktur untuk program-program sepenuh masa sedia ada. Kolej Komuniti Temerloh menawarkan pelbagai jenis kursus pendek yang dikendalikan oleh Jabatan Pembelajaran Sepanjang Hayat.